Има само два вида жени: богини и изтривалки - тези думи на

...
Има само два вида жени: богини и изтривалки - тези думи на
Коментари Харесай

Пикасо и жените: много секс, много любов и много презрение

" Има единствено два типа дами: богини и изтривалки "  - тези думи на Пикасо са изключително многозначителни. А и множеството му връзки с дами онагледяват този негов много невъзпитан мироглед: известни са 11 негови партньорки, които съвсем постоянно претърпяват тази трансформация. Пикасо в началото ги боготвори, а най-после ги третира като отпадък. Две от тези дами - Мари-Терез Валтер и Жаклин Рок - дори се самоубиват след гибелта на Пикасо.

Неслучайно с течение на времето рецензията против мъжа, разгласен за най-великия художник на 20-и век, непрестанно нараства. " Упреквам Пикасо, че е бил манипулатор със податливост към садизъм, че е черпил избрана приятност от това по някакъв метод да изтезава дамите, като дава обещания и им се кълне в обич, без в това да има каквато и да било истина ", споделя Ан-Катрин Хан, уредничка на музея на Пикасо в Мюнстер. Посетителки на музея все постоянно ѝ задавали въпроса: Нима подобен създател към момента може безрезервно да се въздига на фундамент като кумир?

Безскрупулен талант, подготвен на всичко за кариерата си

Няколко от неговите някогашни любовници настояват, че Пикасо е бил безсъвестен талант, подготвен да мине през трупове поради кариерата си. В същото време той с съвсем маниакална пристрастеност увековечава всяка от дамите в живота си в многочислени платна, рисунки, статуи и керамики. В началото художникът постоянно е възхитен, след това обаче бързо охладнява.

Фернанда Оливие е първата от обичаните на Пикасо, която написа книга със мемоари: " Пикасо и неговите другари "  излиза през 1933-а година. Фернанда разказва за взаимните им години във Франция (1905-1913) и по какъв начин при запознанството им Пикасо към момента бил безпаричен като църковна мишка, никому незнаен испански художник със мощен акцент. През тези първи години таман тя е най-важният модел на художника, който той постоянно разлага на многочислени геометрични сегменти в платната си. В кубистичните картини на Пикасо човек мъчно може да открие нос, очи, бузи и други елементи от лицето на нарисувания модел. Художникът рисува по едно и също време и челен, и назад във времето.

Тъкмо с портретите, за които му театралничи Фернанда, Пикасо съумява да сътвори изключителни творби за епохата на модернизма. В същото време той се отнася с нея зле, даже я заключва в жилището ателие, с цел да не допусне тя да театралничи на различен художник. В последна сметка Пикасо я изоставя без никакви средства на улицата и стартира спекулация с новата си обичана Ева Гуел.

Той си е давал сметка за могъществото на дамите

Една от паметните картини на Пикасо от това време - " Госпожиците от Авиньон " - е смятана за блестящо изражение на неговото пренебрежително отношение към дамите. Изкуствоведката Розе-Мария Гроп счита, че в това платно от 1907-а година е съсредоточена цялата експанзия на създателя към дамите, само че че в това време петте женски фигури в натурален растеж на картината " отвръщат "  с не по-малка сила. Т.е. Пикасо е бил наясно с могъществото на дамите.

Портрет на Мари-Терез Валтер, която ражда на Пикасо щерка, само че става следващата изоставенаСнимка: Frank Augstein/AP/dpa/picture alliance

Американската изкуствоведка Абигайл Соломон-Годо е на мнението, че творчеството на Пикасо би трябвало да се премисли от феминистка позиция. В същото време тя твърди, че днешният взор към " Госпожиците от Авиньон "  е напълно друг от този, с който са гледали картината нейните съвременници. Изкуствоведката иска да смъкна Пикасо от пиедестала му. Според нея той не е бил свръхчовек, а токсичното му мъжкарство не би могло да се оправдае единствено със средиземноморския му генезис.

В интервала 1917-1935 Пикасо живее с тогавашната си брачна половинка Олга Хохлова, която в началото щади в изящен проект, само че след това разкривява по колосален метод в платната си. На един от най-известните портрети Олга е заспала в креслото, а устата, лицето и цялата ѝ глава са тежко деформирани. От Олга Пикасо има един наследник - Паоло.

Франсоаз Жило, която ражда на Пикасо две деца - Палома и Клод, разказва в книгата си " Моят живот с Пикасо "  съвместното си битие с художника в интервала 1943-1954. Тя написа: " Той постоянно превръщаше хората в близост си в противници, настройваше една жена против другата, един търговец на картини против другия, един другар против другия. Често му се удаваше да употребява една персона като червен плащ, а друга - като бик. И до момента в който бикът налиташе на аления плащ, Пабло можеше да му нанесе тежки удари ". Франсоаз е единствената жена, прекратила по своя самодейност връзката с гения. Пикасо бил толкоз ядосан, че дълго време даже отказвал да признае бащинството си над Палома и Клод.

Днес редица изкуствоведи считат, че Пикасо съзнателно и постоянно е унизявал дамите в своите картини. Една от неговите обичани - Дора Маар, за която се знае, че е била душевен нестабилна, вечно ще остане увековечена като " плачещата жена " в едно от неговите платна.

Презрението към дамите е детайл от това време

Привличане и отбиване - отношението на Пикасо към неговите обичани постоянно следва тази скица, споделя и шефът на музея на Пикасо в Мюнстер Маркус Мюлер. " Дъщерята на Пикасо Мая ми е разказвала, че той е зарязвал дамите с лекотата на мъж, който вечер просто излиза още един път, с цел да си купи цигари ", изяснява Мюлер. Той прецизира, че това пренебрежение към дамите, несъмнено, е и детайл от това време.  " Неговото другарство с поетите Аполинер и Пол Елюар е показателно в това отношение, тъй като и те като Пикасо са еротомани, захласнати от желанието за секс ". Това изяснява и още един факт от живота на великия художник: без значение, че самият той остарява, съответната му партньорка все още на запознанството е постоянно под 30-годишна възраст, а от време на време даже малолетна.

Втората и последна законна брачна половинка на Пикасо - Жаклин Рок - е 45 години по-млада от художникаСнимка: ZUMA Wire/imago images

Включително и придвижването #MeToo сложи Пикасо като заслепен от триумфите си мъжага в центъра новите полемики, които се водят в света на изкуството. Днес създател като него сигурно ще бъде разгласен за характерен представител на " токсичното мъжкарство ".

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР